Designstuga #83 Standard av DVDC kontakter (DVDC 50V)
Lars och Christofer tar fram ett utkast på en standard för färgkodning av DVDC kontakter
Färgkodning av Powerpole kontakter
- 3.3 V Vit
- 5 V Röd
- 12 V Orange
- 24 V
- 48 V Gul
- 55 V Grön
Data/sensorer
- Batterispänning Grå
Kontakt för skyddskrets
- Grå Sensor batteri spänning
- Grön 55V
- Svart 0V
- Gul 48V
Beställningsunderlag för komponenter
Första Solpanelen inköpt och testad
Då har den första panelen kommit. Enkel att koppla in, 1 plus- och 1 minus-kontakt. Lite daxljus och ögonblickligen kommer ström i kablarna.
Tack alla faddrar som bidragit till att göra detta möjligt. Utan era bidrag hade detta inte varit möjligt. Panelen kommer att installeras på Stenkrossen i LUND. Exakt hur är inte bestämt, men vi har lite olika idéer på hur det ska gå till.
SommarLund med Tareq
Under en fantastiskt skön kväll under sommaren fick vi vara med med vår solcells drivna laddstation. Vi hjälpte Tareq att få fart på spisen som kom från Emerging Cooking Solution, en av våra medlemmar. Spisen en pelletsugn använder en fläkt för att tillföra extra syre som behövs till förgasning av pellets. Vår laddstation kopplades in för att ge ström till fläkten.
Under tiden lagade Tarex både ost annat gott med hjälp av värme och goda råvaror. Håkan Fex och Christofer Lundin samspråkar.
Soldriven pelletsspis
Tack Emerging Cooking Solution för att ni ville samarbeta med oss. Vi är oerhört tacksamma att få bidra till ert projekt att leverera pelletsspisar till afrika och förändra affärsmodeller och produktionsteknik för att på ett effektivt sätt leverera hårdvara med hjälp av digitalisering och digitala produktionsverktyg. Använda high-tech för att leverera low-tech. Tack även Elin och Bo från Halfwayhouse som vi fick möjlighet att samarbeta med.
Mobil testbänk
Hur effektiv är egentligen solen. Kan man verkligen använda solen som energikälla.
Lite fakta i Sverige, genomsnittlig solinstrålning per kvm är ca 1000 w. Genomsnittligt antal soltimmar är ca 1800 h/år
Det ger en teoretisk effekt av 1800 kWh /år som vid en el kostnad på 1kr /kwh ger intäkter på 1800:- / år
Det som avgör hur mycket man kan tjäna är alltså hur effektivt system man kan bygga och hur mycket av den tillgodogjorda effekten man kan utnyttja.
En bra solcell har en effektivitet på ca 18% och till detta kommer andra förluster som försämrar den totala effektiviteten.
Med hjälp av vårt mobila labb kan vi testa och lära hur effektivt det är i verkligheten. Du har även möjlighet att hyra vår testbänk till företagsevenemang eller för att själv lära hur det fungerar.
Källa: SMHI
Gör gärna ett inlägg om du har något att berätta som skett i ditt projekt.