Folklab i Danmark

Som grunden för välfärdsstaten tillväxten innovations efterfrågan från medborgare och samhällen , och i den nya biblioteksmodellenföreslår att biblioteken stödjer medborgare önskan att förnya och förmåga . Det finns många metoder för medborgardrivnainitiativ, ofta inom ett visst område av intresse , för en definierad grupp eller i ett mer eller mindre bestämda .

Projekt LokalsamhälletInnovation arbetar med hur biblioteket kan vara den plats där medborgar idéer kan utvecklas och förverkligas genom en kombination av kunskapsområden .

Projektets vision är att skapa Folkets Laboratories i bibliotek som lokala innovationsområdethar flera användargrupper och bredare fokus , eftersom de bygger på bibliotekets natur till kultur -och kunskapsinstitution. Inspirerad av hacker utrymmen , med fokus på bland annat d.schools designmetodik och utveckling av partnerskap , innehållet i Folk Laboratories praktiska i bibliotekets fria och offentliga rum .

Genom experiment med metoder och förhållningssätt till Folk laboratorier och bibliotek konkretiseras biblioteks färdigheter som handledare i rummen . Projektet kombinerar forskning , alternativa miljöer , partnerskap och bibliotek nya performativa utrymme .

Om Folkelab.dk

Jag ser ett maker space som en utveckling av den folkbildningstradition som vi haft sen folkbibliotekens barndom på 1800-talet. I ett maker space sker ett lärande och ett delande av kunskap du kanske inte hittar i böcker eller ens på nätet.

Ett makerspace bygger på öppenhet och delaktighet precis som biblioteket gör. Jag citerar gärna biblioteksgurun R. David Lankes: The mission of librarians is to improve society through facilitating knowledge creation in their communities. Det tycker jag passar in på idéen om makerspaces på biblioteket.

Om Makerspace i Vaggeryd