Små små steg till en färdig prototyp

#010 – Laddmodul för cyklar
by jido
on Sketchfab

IMG_4322
Steg 0 – pappersmodell

Vi har nu realiserat ytterligare några små steg i ett av våra projekt. Vi har byggt ett halvt cykelställ i trä för att testa våra idéer kring hur en laddstation för cyklar kan se ut. Design processen har egentligen bestått av flera steg, där vi började med att göra en enkel pappersmodell som vi klistrade ihop med smältpistol.

 

 

Projekt 001 laddstation
Steg – utskriven 3d modell

Med input på den första modellen gjorde vi en modell som vi kunde skriva ut med 3d skrivare för att få rätt proportioner och se en önskemodell. Denna modell har vi också använt för att visa våra tankar och idéer. Här använde vi programmet SketchUp där vi med enkla steg kunde skissa upp vår 3d modell för att sedan skriva ut den i vår 3d skrivare.

 

 

 

IMG_0275
Steg – teknikverifiering

 

Därefter började vi testa teknik för att se vilka komponenter behövs för att kunna realisera denna ide. Många saker fanns färdig att köpa, så vi behövde inte utveckla egna saker. Men samtidigt fick vi en känsla för vilka tekniska möjligheter som var möjliga.

 

 

 

Sen byggde vi ihop en mockup för hand med material och delar som vi hade tillgängliga för testa funktion på hur vårt cykelställ kan se ut och fungera. Med hjälp av mgckupen kunde vi också lättare se vilka krav och utvecklingsbehov som fanns, vilket kommer att användas senare i designprocessen.

IMG_4709
Steg – mockup
IMG_5047-768x1024
Steg  – skiss på prototyp

Vi tog ett designbeslut att vi ville använda trä för att bygga vårt cykelställ eftersom det har ett antal klimatfördelar som vi gillade. Men också att det ser trevligt ut. Vi skissade upp våra tankar, där vi ville göra en modulbaserad konstruktion som både tog hänsyn till den plats som en cykel behöver samtidigt som vi vill använda befintlig solpaneler som tak och skydd för våra cyklar. Dessa input gav oss vissa mått som vi använde då vi skissade fram vår prototyp.

 

Screenshot 2016-04-02 at 17.56.32
Steg – CAD 3d – modell

När vi väl visste mått och vilket material vi skulle använda började vi modellerade upp detta i ett 3d CAD program för att få en bild hur det kan se ut i verkligheten utan att behöva köpa material i onödan.

 

 

 

IMG_5267
Steg – verkstadsarbete

När vi nu börjar bygga ihop vår modell har vi stor hjälp av Lunds Öppna Verkstad där vi kan använda maskiner av bra kvalitet för att tillverka delar till vår prototyp, vilket gör det roligare att bygga något när man vet att slutresultatet passar ihop. Till slut kunde vi äntligen bygga ihop något konkret som kan fungera i verkligheten, låt oss kalla det för prototyp, en halv modell av vår slutliga laddmodul.

IMG_5269
Steg – Första fas klar

Äntligen klar med första fasen av projektet. En fullskals modell klar för att testa att avsikten med vår design var uppfylld. Blev det som vi tänkt oss. Vad hade vi egentligen tänkt oss. Nu kan vi testa att hur det fungerar med verkliga cyklar och visa för brukare och användare.