![]() |
Visionen 2070En helhetssyn på ett nytt lågenergi samhällssystem – Arbetsgruppen för medborgarförslag |
Med utgångspunkt i en etik och en uppsättning principer, kring det fundamentalt viktiga området mark- och miljöförvaltning, utvecklas permakulturen genom en progressiv tillämpning av principerna mot en integrering av alla de sju områden, som är nödvändiga för att föra mänskligheten välbehållen genom energinedgången.
I Abilene-paradoxen beslutar en grupp människor kollektivt om ett handlingssätt som strider mot preferenserna hos många eller alla individer i gruppen för att inte skapa en konflikt i gruppen.
Läroplaner och andra styrdokument har kopplingar till lärande för hållbar utveckling både vad gäller övergripande perspektiv och riktlinjer och innehållet i olika ämnen. Här kan du se exempel på vad som står i läroplanerna och ladda ner vår utförliga s…
Många produkter tillverkas med en bestämd livslängd, i syfte att få oss att ofta köpa nytt. Men vår livsstil måste ändras om vi ska lösa miljö- och klimatproblemen. Genom att företagen tjänar pengar på uthyrning och reparation snarare än nytillverkning kan vi i framtiden leva mer hållbart.
Beslut i Panorama Delegation verktyg och metoder Strategi Handlingsplan 100 åtgärder
Människan är företagets viktigaste tillgång enligt ett uttryck som vi allt oftare hör i debatten och som väl alla vill skriva under på. Ett uttryck som emellertid bara blir läpparnas bekännelse så länge som vi håller fast vid nuvarande värderingspraxis av företagen inom näringslivet. Denna praxis skiljer nämligen på investering i människor och investering i kapitalvaror. Hårda investeringar typ maskiner och skrivbord anses ha ett bestående värde. Mjuka investeringar typ kompetensutveckling däremot anses sakna varaktigt värde, likt ”förbrukningsmaterial”. Hårda investeringar tas upp som tillgångar i företagens balansräkningar, så icke mjuka.
Av 100 kronor av hushållens utlägg för inköp och reparationer av konsumentprodukter går bara 80 öre till reparationer. Utgifterna för hyra eller köp av begagnade konsumentprodukter är också mycket små. Dessa siffror beskriver snarare en slit–och-släng- ekonomi än en cirkulär ekonomi. För att ändra denna utveckling behövs nya och utvecklade styrmedel. Utredningens huvuduppdrag har varit att analysera och föreslå styrmedel för att främja ökad nyttjandegrad och ökad återanvändning av produkter för att därmed förebygga uppkomsten av avfall. Styrmedlen ska ge incitament till både producenter och konsumenter att främja handeln med begagnade produkter samt stimulera reparationer och uppgradering av produkter. Uppdraget ska i första hand inrikta sig på produkter avsedda för konsumentmarknaden.
Resiliens är kapaciteten hos ett system, vare sig det är en skog, en stad eller en ekonomi, att hantera förändringar och fortsätta att utvecklas. Det handlar alltså om både motståndskraft och anpassningsförmåga samt om förmågan att vända chocker och störningar, som en finanskris eller klimatförändringar, till möjligheter till förnyelse och innovativt tänkande
När människor alltmer dominerar jordens naturliga system under de kommande århundradena (”antropocenen”), hur kan vi säkerställa att det blir en ”god anthopocen” – en värld där naturen och mänskligheten frodas tillsammans? Ekosystemekologen Elena Benne…
Från Samhällsbyggnadsdagarna 2019. Med Parul Sharma, människorättsjurist med fokus på hållbarhetsfrågor. I mars 2018 utvecklade Sharma kritiken ytterligare, med att ”SIDA och UD har blivit annonsplatser för företag”, där regeringen tror på ”det goda företagandet” och underskattar komplexiteten i frågor om mänskliga rättigheter, antikorruption, arbetares rättigheter samt miljö och klimat, där hållbarhetsfrågan används som ett redskap i svenskt handelsfrämjande.
Detta är mer än bara en metafor. Kelly tar idén om en global superorganism på allvar genom att beskriva vad vi vet om den hittills, hur den växer, var dess gränser går och vad den kommer att betyda för oss som individer och kollektivt. Både de minsta enmansföretagen idag, och de största megaföretagen på jorden, kommer att behöva lära sig hur detta Technium fungerar och hur man utnyttjar det.
David Attenborough är i de schweiziska Jurabergen för att upptäcka en jättes hemligheter. Under hans fötter ligger ett stort nätverk av tunnlar och kammare, hem för ett enormt myrorimperium. Det tros vara ett av de största djursamhällena i världen, där över en miljard myror från rivaliserande kolonier lever
En strategi i 3 steg bygger på först vilka reusrer har vo och vad påverkar dessa, vad gör vi och slutligen vad blir resultatet. Mentorskap, aktionsforskning, aktionsprojekt och externa partners driver kapacitetsuppbyggnadsprogrammet som stärker lokala ledares förmåga att själv sammankalla och prototypa samarbetsprojekt ytterligare.
Komplexiteten i att uppnå hållbar utveckling kräver ett nytt holistiskt synsätt på beslutsfattande, en som erkänner kopplingen mellan sociala och miljömässiga faktorer, som står för människors behov såväl som den naturliga miljö som de är beroende av. De senaste globala händelserna – den COVID-19-pandemi, Black Lives Matter-protester, en ökad allmänhetens medvetenhet om klimat och ekologiskt bräcklighet – har utan tvekan förstärkt känslan av brådska och komplexitet i dessa utmaningar och gjort skärningspunkterna mellan dessa frågor tydligare. Utmaningarna i dagens frågor som sociala deprivation och klimatförändringar har sina rötter i ömsesidigt beroende system som kräver innovativa svar på flera nivåer.
Visualisera status visuellt och ett tidsperspektiv för att se förändringar och kunna jämföra Florens Nightingale lyckades under krigsåren övertyga höga generaler att något inte stig rätt till med deras sätt att ta hand om sjuka. För att visa att hennes…
Steward-ägande representerar ett innovativt alternativ till konventionellt ägande, men det är också tidstestat och bevisat att arbeta av många framgångsrika och resilienta företag som Bosch, Zeiss, Novo Nordisk, Carlsberg och många andra. Alla dessa stewardägda företag är lagligt och ständigt engagerade i två viktiga principer: Självstyrande och vinst för syfte.
Begreppet ”steward-ägande” utnyttjar kraften i entreprenörsföretaget, samtidigt som man bevarar ett företags väsentliga syfte att skapa produkter och tjänster som levererar samhällsvärdet och skyddar det från extraktionskapital.
Några tankar om planetens gränser och cirkulär ekonomi, lite inspiration från världens korallrev, och slutligen en utmaning! Hur kan den cirkulära ekonomin hjälpa oss att höja ambitionen och gå från minskad miljöpåverkan till att bli ”planetpositiva”?
En grundtes i FIRO är alltså att hur vi känner inför oss själva styr våra beteenden och påverkar alla i vår omgivning. Att vara produktiv, kreativ, uppfinningsrik och etisk är genomgående kopplat till vår innersta kärna. Att förstå vad som styr mänskligt beteende är därför också att förstå hur vi kan bidra till att släppa loss mänsklig potential och produktivitet.
För dig som är ledare eller förälder eller arbetar med ledarskapsfrågor, diskriminering, stress och hållbar utveckling är filmen en ingång för att förstå beteendemönster i förhållande till en persons självkänsla.
Med de fyra framtidsscenarierna Forte, Legato, Espressivo och Vivace gör Energimyndigheten nedslag runt år 2035 och blickar fram mot 2050. Scenarierna, som är av utforskande karaktär, tar avstamp i olika prioriteringar och drivkrafter kring hur samhället kan utformas. Till exempel global rättvisa, klimat, konkurrenskraft, individuella lösningar och egenproduktion eller säker energiförsörjning.
Anpassat ledarskap efter gruppens utveckling. Hur kan man optimera gruppens effektivitet med hjälp av ledarskap? -Jörgen Fältsjö föreläser om FIRO modellen (Fundamental Interpersonal Relations Orientation)
Hållbarhetsprinciperna beskriver de grundläggande ramvillkor som måste uppfyllas i ett hållbart samhälle. För att kunna tillämpa detta, så har forskarna utvecklat, testat och lärt ut en process som vägleder organisationer i hur de kan planera strategis…
FSSD är ett ramverk för strategisk hållbar utveckling som skapats och förfinats sedan 1990-talet av en internationell grupp av forskare, ledda av Karl-Henrik Robért. (Bl.a. grundare till den internationella organisationen The Natural Step) Ramverket är generellt och systembaserat uppbyggt för att kunna styra framsteg till en hållbar framtid
Det övergripande målet med den här avhandlingen är att utveckla framtidsscenarier och undersöka hur hållbara och rättvisa framtider i Sverige skulle kunna se ut. När de negativa miljötrenderna av t.ex. ökad koncentration av växthusgaser eller förlust av biologisk mångfald fortsätter trots flertalet internationella samtal och toppmöten om behovet av att radikalt minska dem, är det viktigt att diskutera alternativa framtider för att styra om samhället i en mer hållbar och rättvis riktning.
Ett teoretiskt ramverk och en modell Earth3 för simulering av 4 färdplaner inom planetens gränser och mot 17 SDG
Dagens samhälle är ohållbart. Bland annat klimatförändringar innebär risker som inte är förenliga med en hållbar utveckling. I detta forskningsprogram har vi utforskat fyra alternativa scenarier som vart och ett är baserade på en huvudstrategi för att uppnå fyra specificerade hållbarhetsmål.
Systemskiftet – en podd om hur vi slutar laga klimatet med tejp Systemomställning, vad innebär det egentligen? Carl Schlyter från Greenpeace går i denna utforskande podd tillsammans med gäster bortom den dagspolitiska debatten. Bristerna i nuvarande sy…
Ordet cynefin kommer från Wales, uttalas ku-ne-vin (sant!), och betyder ungefär hemvist. Idén är att man ska förstå var ett problem hör hemma innan man börjar ge sig på det. Författarna menar att världens problem och möjligheter uppstår i fyra huvudformer – enkla, komplicerade, komplexa, kaotiska.
I Klimatpodden får du möta forskare, aktivister, entreprenörer och alla andra som på olika sätt engagerar sig i klimatkrisen. Förhoppningsvis blir du också inspirerad att agera. Det är vår moraliska skyldighet att göra precis allt som står i vår makt för att ställa om och skapa en beboelig planet. Så låt oss göra det. Nu.
Nationellt initiativ för att göra Sverige till världens första fossilfria välfärdsland. Inom ramen för Fossilfritt Sverige har 22 olika branscher tagit fram färdplaner för att visa hur de kan stärka sin konkurrenskraft genom att bli fossilfria eller klimatneutrala.
Har nu gjort en förteckning om vad som las in i gruppen sedan i torsdags till och med nu Vi har tre direkt uppfordrande inlägg, två om paradigmskifte och Christers framtidsvision. Dessutom har vi en mängd ”stödinformation” av olika slag.
Visionen Att underlätta omställning till ett fossilfritt samhälle genom att tillhandahålla infrastruktur och aktiviteter som gör det enkelt att välja aktiva transporter som det naturliga valet. Genom att samarbeta skapar vi förtroende och bygger tillit…
Tillväxtparadigmet är en podcast om vårt ekonomiska system, om tillväxtens drivkrafter, om våra globala kriser och om omställning till ett verkligt hållbart samhälle. Podcasten ges ut i samarbete med det tillväxt-kritiska nätverket Steg 3. Här på sidan kan du läsa analyserande bloggtexter, lyssna på poddavsnitten, få tips på böcker, filmer mm. och läsa om alternativ till vår tillväxtekonomi.
I en serie essäer undersöker Staffan Laestadius , professor emeritus i Industriell utveckling vid KTH, vad som är nödvändigt, vad som ännu är möjligt och vad vi redan kan i skapandet av ett postfossilt samhälle. Kan de gränser som planeten sätter upp för vårt handlande förenas med liberalismens tankar om mänsklig frihet och med föreställningen om ständig ekonomisk tillväxt? Kan vi förlita oss på teknikutvecklingen när ny teknik ofta handlar om att reparera de skador vi redan åsamkat planeten? Med hjälp av exempel och lärdomar från såväl äldre civilisationers kollaps som tidigare industriella omvandlingar visar han att det ännu finns en väg ut ur den fossilberoende moderniteten, till förmån för ett nytt upplysningsprojekt och en ny och annorlunda framtid.
När vi tänker på hållbarhet måste människor, djur och natur på hela planeten inkluderas, liksom alla generationer som kommer efter oss
Jan Schermans dokumentär Länge leve demokratin på SVT play. En intressant dokumentär inifrån Riksdagen.
Ett försök till helhetstänk utifrån ett nytt samhällssystem baserat på systemlogik. Vi vill genom denna samarbetsplats försöka bygga en gemensam framtidsvision som tar hänsyn till flera perspektiv och en ny typ av ekonomi.
| Redigera |
2030-12-31
Livsmedelsystem
Energisystem
Transportsystem
Materialsystem
Produktionssystem
Ekonomisystem
Arbetssystem